søndag 1. mars 2015

Sherman Alexie: The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian
Sherman Alexie er et nytt forfatterbekjentskap for meg, selv om boken The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian første gang ble publisert i 2007. Alexie er "native indian" og vokste opp i Spokane Indian Reservation i Wellpinit i Washington, USA. Alexie har fått flere priser for boken som er skrevet for ung voksen-kategorien.

Romanen er delvis selvbiografisk. Hovedpersonen i boka er 14 år gamle Arnold Spirit, og han er en type antihelt. Han er født med noen skavanker som gjør han til en outsider på reservatet, men han har humor, varme og er en smart gutt. Alkoholproblemer og fattigdom er vanlig på reservatet, og Arnold (kalt Junior), skjønner etterhvert at han må komme seg bort hvis han skal få et bedre liv. Derfor flytter han over til en "hvit" skole utenfor reservatet. Han opplever veldig splittede følelser rundt dette valget. Han mister sin beste indianske venn, og blir mobbet for å ha sviktet sitt opphav. På den nye skolen blir han først sett ned på, men oppnår gradvis respekt og får venner. Blant annet gjør han det bra på basketballteamet, faktisk helt supert på en særdeles viktig kamp! Med humor, omtanke og ærlighet vinner han også venner.

Romanen tegner forsåvidt et dystert bilde av reservatlivet, særlig alkoholproblemene som er utbredt.
Det er vel dessverre et realistisk bilde. Likefullt er dette en varm og herlig bok på mange måter. Arnold Spirit er en gutt man blir glad i, og den handler like mye om vennskap, identitet og om å ha mot og livslyst. Boken er også illustrert med kule tegninger som er Arnolds måte å uttrykke sine frustrasjoner på.

Jeg har kjøpt inn boken på engelsk til biblioteket, blant annet fordi vi trengte litteratur om "native american indians". Anbefales!!
1 kommentar: