fredag 27. januar 2017

Heksejakt og heksebrenning i Europa av Aino Basso



Det er ikke så ofte at jeg leser sakprosa for barn og unge, men den nye boka til Aino Basso er nettopp av det slaget. Hun har som kjent skrevet flere historiske romaner for både ungdom og voksne, men har denne gangen brukt sine historiekunnskaper på en sakprosabok.

Temaet om heksejakt og heksebrenning er såpass fasinerende og spennende at det sikkert kan appellere til mange. Og forfatteren har også et eget kapittel bakerst i boka om historiske kilder, kildekritikk og kildebruk. Det syns jeg er fint at hun har inkludert, for hva vet vi om hva som er sant og ikke? Vi har ikke mange kilder så langt tilbake. Men referater fra rettsaker og kirkebøker utover 1600-tallet kan fortelle oss en god del. Jeg syns det var interessant å lese at i regnskaper finner man hvor mye bøddelen fikk betalt for å ta livet av en heks. Hvor mye maten og drikken hennes i fangenskap kostet, hvor mye veden til bålet kostet osv. Slike regnskaper er jo utrolig viktige som historiske kilder til det som har hendt.

Som gammel folklorist har jeg lest om hekseprosessene før, og jeg syns boka gir et godt overblikk på dette skremmende kapittelet i europeisk historie. Basso skriver både om prosessene i Norge og Europa, hva som kjennetegner en heks, ulike former for trolldom, maleficium, signeri og forgjøring. Både kongen, kirken og rettsvesenet forsterket den grusomme jakten. Men folk trodde virkelig på overnaturlige krefter, også trolldom. Og under press kunne de tilstå det mest utrolige!

Layouten på boka er også ment å appellere til unge lesere med en blanding av fargerike tegneserieaktige bilder som på omslaget og kopier av primærkilder. Også verbaltekstsidene veksler på fargebruken, lilla sider der forfatteren gjengir historier "fra virkeligheten".

Alt i alt en god faglig bok for unge lesere. Den er utgitt på samlaget og jeg tenker at den også kan leses av videregåendeelever både som fagbok for interesserte og som "nynorskbok" hvis man heller vil lese fagstoff enn roman.

l



torsdag 5. januar 2017

Ungdomsskolen av Anders N. Kvammen



Ungdomstida og ungdomsskolen er et tilbakevendende tema i litteraturen vår. Ikke så rart når vi vet hva for en vanskelig, opprivende og utfordrende tid det kan være. Tegneserievarianten til Anders N. Kvammen beskriver nettopp dette, og i sin litt naive svart hvitt stil lykkes han godt i å skildre hovedpersonen Aksel i tiden da han nettopp skal begynne på ungdomsskolen. Kvammen er god på detaljer og overblikk, noe som skaper landskaper og stemninger og fyller ut fysiske miljøbeskrivelser med et godt observerende blikk. Tegnestripene gjør også at teksten kan utelates i perioder. Årstidene og månedene går sin gang, vi trenger ikke lese, bare se og skjønne.

Historien om Aksel får fram hvor viktig det er å ha noen som støtter en i de tøffe årene på ungdomsskolen hvor man kan være prisgitt for eksempel et dårlig miljø, bøllete klassekamerater, usikkerhet og sårbarhet. Historien er rørende fortalt, jeg ble i alle fall revet med. Og heldigvis - det finnes lys i tunellen!

På videregående tenker jeg boka kan være fin til ungdommer som skal lære seg norsk, men også for dem som vil studere tegneseriekunsten spesielt og eventuelt sammenligne flere bøker med ungdomsskole/ungdomstida som tema. Eller selvfølgelig for alle oss som liker å lese og sjekke ut en Brageprisvinnende ungdomsbok-debutant. Det var verdt det!