mandag 19. november 2018

Forvandlinga av Kathrine Nedrejord



Forvandlinga bygger på en egenopplevd hendelse. Hovedpersonen K blir utsatt for en overfallsvoldtekt på vei hjem til leiligheten en sen kveld i Paris. Det blir selvfølgelig traumatisk, og som leser blir man både sint og trist og f-ord bare strømmer på, hos meg i alle fall!

Det som er fint er at Kathrine Nedrejord klarer å skive om prosessen som K kommer inn i på en litterært svært god måte. Hun har virkelig funnet en litterær form som passer denne fortellingen som handler om forvandling. Det er virkelig sterke forandringer som hovedpersonen går igjennom. Hun snakker om Gamle K før overfallet, som var full av overskudd, selvsikkerhet og energi, mens hun etter overgrepet har mistet alt dette. Heldigvis dukker Nye K opp etter hvert. Prosessen fra å ha blitt fornedret på det grusomste til å reise seg igjen tar lang tid, og det er denne prosessen vi følger i boka. Hun har et bilde på det som jeg syns er en fin måte å forklare hvordan hun har det: "...jeg var et hus, og nå har jeg fått et ekstra rom, og i begynnelsen var jeg tvunget til å oppholde meg i det rommet hele tida, men nå kan jeg gå ut av det, lukke døra bak meg, og det forsvinner ikke, det er der hele tida, men jeg kan stenge døra, om du forstår?"

Og som en ekstra dimensjon av litterære virkemidler finner man allusjoner til Kafka her: Tittelen Forvandlinga som i Kafkas Metarmorfosen (forvandlingen) og 
K-navnet som henspiller både til hovedpersonen i boka og til Kafkas hovedperson i romanen Prosessen. Og visst er det både prosess og forvandling i boka!

Dette er en bok for alle som er opptatt av dette viktige temaet, den er både lei og god å lese. 




fredag 16. november 2018

Insektenes planet av Anne Sverdrup-Thygeson


Hvis du er interessert i og nysgjerrig på naturen og det fantastiske mangfoldet av arter og livsformer som lever på denne jorda, da kan Insektenes planet være verdt å lese.

Insektenes fantastiske liv er formidlet på en måte som er både vitenskapelig og morsom. Anne Sverdrup-Thygeson er forsker og professor i bevaringsbiologi og naturforvaltning NMBU på Ås, og formidler et oppkomme av kunnskaper og historier om noen av de minste og eldste levende vesener vi har på jorda.

Jeg liker veldig godt de språklige bildene og sammenligningene som gjør at vi som lesere virkelig ser for oss innsektene og de viktige oppgaver de utfører og sammenhengene de inngår i. Det er fascinerende å høre om alle artene i deres ulike habitater og hvor spesialiserte og "intelligente" de er. Visste du for eksempel at maur og humler kan lære bort kunnskap, noe som vanligvis assosieres med helt andre skapninger. Og ikke å forglemme sexlivet deres da! Det er et fornøyelig kapittel!

Etter å ha lest om alt dette krypende, hoppende og flygende mangfoldet, er det et avsluttende og reflekterende kapittel: Insektene og vi - i framtiden. Og det er ikke vanskelig å forestille seg at når det skjer endringer på jorda med varmere temperaturer, mer regn, mindre arealer for innsektene å utfolde seg på, og ikke minst all forurensingen som påvirker dem, kan flere arter trues, habitater endres. Konsekvensene vet vi nå en god del om, men mye vet vi ennå ikke. Det denne boka klarer å formidle er at vi mennesker og innsektene har en felles "stammor" langt tilbake i tiden og at vi har en felles historie og at vårt framtidige liv her på jorda er avhengig av dem. Forfatteren sier helt til slutt: "Mitt håp for denne boka er at flere får øynene opp for innsektenes underlige og vidunderlige verden - her vi lever sammen på insektenes planet".
Undertegnende ble frelst!