onsdag 25. januar 2012

Bli Björk

Jeg har nettopp lest romanen Bli Björk av Mette Karlsvik. Mange kjenner artisten Björk, og romanen handler nettopp om hennes oppvekst på Island og utvikling mot kunsten og musikken.
Jeg syns det er fasinerende å lese en roman som foregår på Island. Mette Karlsvik vever den spesielle naturen med vulkaner og det store allstedsnærværende havet inn i handlinger mellom mennesker på en intens og levende måte. Samtidig får vi en opplevelse av Island i endring på siste halvdel av 1900-tallet med Natobase, amerikanisering av samfunnet og utbygging av kraftverk og industri.

Vi får høre både om hvordan det er å bo i et gammelt eldhus og i nybygde blokker i Reykjavik. Med dette som bakteppe følger vi først Björks foreldre og siden Björk selv. Hun er en søkende ung jente, og finner venner som hun begynner å spille i punkband sammen med.

Mette Kvalsvik er god på de små hverdagsdetaljene som gir oss lesere bilder og hendelser vi kan leve oss inn i og selv være med på å skape en historie. Dette er en biografisk roman, og det er ganske sikkert ikke akkurat slik det var å være Björk, men det er overbevisende fortalt og vi blir revet med. Det ble i alle fall jeg!

Artisten Björk 2011

Det norske samlaget 2011.

Tema:
Oppvekst
Musikk
Island

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar