tirsdag 11. mars 2014

Mørkets hjerte av Joseph Conrad


Mørkets hjerte er en av verdenslitteraturens klassikere, omtalt og referert til av uendelig mange. Jan Kjærstad har omtalt den som "en perfekt historie" fordi den er så enkel og samtidig så komplisert. Den har lag på lag av betydning, samtidig fascinerende og urovekkende spennende. Med andre ord er dette en roman som man MÅ lese en eller annen gang.

Romanen begynner med en rammefortelling hvor den erfarne sjømannen Marlow sitter om bord på en seilskute ved Themsens munning og forteller sin historie om ferden oppover Kongoelva. Han har fått i oppdrag å finne ut hva som er skjedd med Kurtz - en mann som har drevet en av de mest sukksessfylte handelsstasjonene de hvite har opprettet langs elva. Kurtz har skaffet mer elfenben enn alle de andre stasjonene til sammen. Men nå er han syk, noe har skjedd og vi skal finne ut hva.

Tidlig blir temaet om den hvite manns inntrengen på det afrikanske kontinentet kommentert og sett på med kritisk blikk. Selv om Conrad var barn av sin tid og kan omtale de svarte innbyggerne med nedlatende begreper, er likevel det totale inntrykket at de hvites holdninger og bedrifter er kritikkverdige. Handelsstasjonene og menneskene der er beskrevet som ganske absurde i sine forsøk på å holde på britisk etikette med lyse dresser og vannkjemmet hår. Samtidig som selve arbeidet der virker alt annet enn utviklende verken for urinnbyggere eller inntrengere.

Jeg elsker skildringen av reisen oppover Kongoelva: Urskogen står tett, frodig og ugjennomtrengelig på hver side. Mystisk, truende, som et bilde på at dette er et område inntrengerne ikke makter å kontrollere selv om de ønsker det.

"Elven åpnet seg foran oss, så lukket den seg bak oss igjen, som om urskogen hadde tatt seg en spasertur over elven for å stenge veien tilbake for oss. Vi boret oss dypere og dypere inn i mørkets hjerte. Det var stille som i graven. Om natten hendte det at vi hørte trommer fra den andre siden av trebeltet. Lyden rullet oppover elven og ble hengende over hodene våre, til det grydde av dag. Vi visste ikke om de varslet krig eller fred, eller om det kanskje var en slags bønn" (s. 90).

Uhyrligheter, overgrep og vold kommer til overflaten i Mørkets hjerte. En mørk historie som dessverre fortsatt er aktuell. Ikke noe å si på at dette er blitt en av 1900-tallets viktigste romaner.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar