onsdag 10. februar 2016

Life is What You Make it av Preeti Shenoy

Etter anbefaling fra lærer har biblioteket har kjøpt inn fem gruppesett av engelske bøker som er skrevet av ikke-vestlige forfattere.


Life is What You Make it av Preeti Shenoy er en av titlene og forfatteren er indisk. Dette er en ganske spennende roman som kanskje først og fremst handler om psykisk helse. Romanens hovedperson er Ankita. Hun går på high school, er av middelklassebakgrunn, hun er intelligent, kreativ, har mange venninner og opptil flere gutter blir forelsket i henne. Da jeg hadde lest omtrent halve boken tenkte jeg først at dette er en litt sånn typisk "high school roman". Bortsett fra at det er er India, at hun går på pikeskole og at hun ikke kan være åpen om sine kjærester til sine foreldrene, så kunne det like gjerne foregått i en middelklasse setting i USA. Men så, etter denne første delen med skolefester, kjærlighet, venninnekonflikter og slikt, tar boken en annen og mer dramatisk vending. Ankita er en veldig ambisiøs jente, og som den eneste i sin venninnegjeng kommer hun inn på et av de mest prestisjetunge universitetene i Bombay. Hun flytter dit og finner seg vel til rette. Hun studerer kjempehardt, begynner å jogge, skriver, har et aktivt sosialt liv. Til slutt klarer hun ikke å roe seg om nettene engang, hun sover lite, spiser lite og er ganske hyperaktiv. Etter en slik "topp" hvor hun virkelig føler at hun kan mestre alt, faller hun sammen. Hun klarer ikke å fungere og må få psykiatrisk hjelp.


Jeg syns dette er den mest spennende delen av boken. Hvordan skal hun takle dette, hvordan takler foreldrene det som også har store ambisjoner på hennes vegne. Også i India er psykiske lidelser tabu, og det er ikke lett å sette ord på problemene ovenfor seg selv eller omgivelsene. Hva er verdt noe i livet? Kanskje er det slik at det å skrive en roman om dette åpner opp for å se annerledes på psykiske lidelser, og hva som egentlig betyr noe?
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar