fredag 11. januar 2013

Verdensredderne
Etter å ha lest Mnem av Simon Stranger, fikk jeg bare lyst til å lese mer av ham. Jeg syns han er en spennende forfatter.

Denne gangen har jeg lest Verdensredderne. Boka handler om en gjeng med ungdommer som begynner å bli bevisst på at mye av det vi omgir oss med er produsert under svært tvilsomme forhold. De billige klærne vi kjøper på ulike kjeder er ofte sydd av barn som nesten ikke får betalt og som må jobbe nærmest som slaver. Alle Mac i-produktene, er kanskje heller ikke produsert på den måten vi trodde. Arbeiderne i Kina er nesten holdt som fanger og blir overvåket hele tiden. Og hvordan er det med kjøttet vi spiser, det er ikke så hyggelig å tenke på hvordan dyrene egentlig blir behandlet før de ender i butikken.

Ungdommene i Verdensredderne lager ulike aksjoner for å bevisstgjøre forbrukerne på den ubehagelige sannheten om at vi faktisk har mange mennesker som jobber som slaver for oss rike mennesker i vesten for at vi kan leve et liv med ganske mye luksus. Mye spenning ligger i hvordan de klarer å gjennomføre aksjonene og hva slags respons de får i pressen etterpå. Dessuten er det forelskelse og romantikk i luften. Sekvenser i boken er også lagt til den andre siden, altså til ungjenta Reena som syr klær på en fabrikk i Bangaladesh, noe som selvfølgelig får fram kontrasten til ungdommene fra Oslo.

Dette er en ungdomsbok, og både tematikk og oppbygning er mye enklere enn i Mnem. Det er en lettlest spenningsbok med et veldig viktig tema. Absolutt verdt å tenke på!!


Lyst til å gjøre en forskjell?
Lyst til å forandre noe?
Kontakt Verdensredderne.
www.verdensredderne.blogspot.com

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar