mandag 3. mai 2010

Greatest Hits

Bokmelding skrevet av en elev i 1STE


Boka er skrevet av Are Kalvø som er en kjent norsk satirisk forfatter, programleder -og kåsør i NRK Radio. Han har skrevet bøker som”Harry”, ”Syden” , ”Bibelen 2” ,”Men fjernkontrollen min får du aldri”. Boka ble utgitt av Det Norske Samlaget i 1996.Are Kalvø har fått en del priser, blant annet årets frilanser og kringkastingprisen.


I dette kåseriet har Are Kalvø sterke meninger, og blant annet mener han at innvandrere skal snakke norsk hele tiden, selv om det ikke er en nordmann til stedet. Kalvø sier også at at det norske folk ofte ser krangling eller diskusjoner på et språk vi ikke forstår mye mer en dramatisk enn det ofte er:”Dersom du for eksempel hever stemmen som en fremmedkulturell person i leiligheten din, tror selvsagt naboene dine at du er sint fordi du har fått beskjed om at partiet med grov barneporno er blitt forsinket, eller at du skjeller ut tenåringsdatteren sin fordi hun ikke vil reise tilbake til gamlelandet og gifte seg med den overvektige, hårete førti-åtteåringen du har sett ut til henne.” Are Kalvø har også prøvd å appellere indirekte følelsene våre. Når man leser teksten første gang kan den virke ironisk og overdrevent. Hvis teksten leses et par ganger og grundigere er det lett å kjenne seg igjen i det Kalvø skriver. Jeg vil ikke røpe for mye, men boken forteller hvordan nordmenn kan være mot innvandrere, i dette tilfellet mot negere.

Jeg synes boka var bra fordi at Are Kalvø fikk frem synspunktet og meningene sine på en fin måte. I denne boka «ufarliggjør» han problematiseringen ved å bruke mye humor som et virkemiddel samtidig som det er lett å kjenne seg selv i situasjonene han prøver å beskrive, fordi han gjør det på en humoristisk måte. Boka er veldig bra skrevet, man kan følge den røde tråden gjennom hele boka. Jeg vil ikke si at jeg er enig i alt han har skrevet, men det er noen skjulte sannheter som man får vite om nordmenn. Boka anbefales til alle som elsker å lese.

Elev i 1STE, 2010

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar