mandag 3. mai 2010

Du er vel vakker - lettlest og spennende bok fra Erna Osland

Bokmelding skrevet av en elev i 1STE


Boken ''Du er vel vakker'' er en lettlest historie på nynorsk. Den er skrevet av Erna Osland, og er utgitt av Samlaget i 2006.


Selve handlingen er veldig enkel og skrevet på en forståelsesfull måte. Hanna, som er hovedpersonen i boken, er utviklingshemmet. Det vil si at hun har en mangelfull utvikling av enkelte evner og funksjonsnivåer.

Hanna bor alene i et lite hus, som hun ser på som sin beste venn. Hun jobber som barnehagetante like ved, og får besøk av ei dame som heter Sigrid hver uke. Sigrid passer på Hanna, men er samtidig veldig opptatt av sine egne problemer.

Senere møter Hanna en gutt som heter Herman. Han er både kjekk, god og synes at hun er vakker. Disse to blir kjærester, og får et slags forhold til hverandre. Problemene som dukker opp, er at han vil ha barn – mens Hanna ikke er klar for dette - i tillegg til at hun selv trenger å bli passet på. Hvordan ville hun da ha klart å passe på et barn? Sigrid tvinger henne til å ta p-sprøyte for at dette ikke skal funke.

Etterhvert rømmer Hanna og Herman sammen, og det er her kaoset starter.

Jeg mener at temaet i boken er kjærlighet. Beskrivelsen av personene er ganske bra skildret - nesten overdrevent detaljert, så man forstår at tankemåten til hovedpersonen er litt mangelfull i forhold til andre mennesker. Personlig synes jeg at boken var litt kjedelig å lese i lengden, men man blir samtidig revet med handlingen og lurer på hvordan det hele vil ende.

Dette er en bok jeg ikke ville ha lest om igjen, grunnet ordbruket og oppbyggingen av teksten. Den er litt primitivt skrevet, men med tanke på hovedpersonens sykdom, kan dette være grunnen. Ellers mener jeg at en voksenbok, ikke burde være skrevet på en så barnslig måte.

Den er veldig enkelt skrevet, men har en rød tråd gjennom hele handlingen. Det er brukt både bilder og lett språk - så jeg anbefaler denne boken til alle som liker lettleste bøker på nynorsk, men allikevel litt spennende - og med et innblikk i tankemåten til mennesker som er utviklingshemmet.Nicole Kucera


Elev i 1STE, 2010

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar