mandag 3. mai 2010

Brevet - Vakker og oppsiktsvekkende roman

Bokmelding skrevet av en elev i 1STE

Romanen Brevet er skrevet av den berømte forfatteren Ragnar Hovland (fødd i 15. april 1952 i Bergen). Han debuterte som forfatter i 1979 med romanen Alltid fleire dagar. Hovland er kjent for å skrive bøker for barn, ungdom og voksne på nynorsk. Han har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap, som bl.a. Kritikerprisen, Brageprisen og Kulturdepartementets debutantpris. Brevet er utgitt av Gyldendal i 2006, med sin lettleste serie «Litt å lese». Seriens målgruppe er voksne lesere med lesevansker. Romanen er på 81 sider.


Forfatteren skriver om reisen ut i livet, veien er stedet der alt begynner, han skriver om veiskille, om å rive seg løs og om å bli voksen. Det finnes flere forskjellige trekk i Ragnar Hovlands bøker. Det er stadig noen mennesker som er på en reise i bøkene hans og som prøver å oppnå noe. I tillegg vet de som regel ikke hvor det stedet egentlig er. Disse trekkene finner vi også i denne romanen.

Romanen Brevet begynner slikt;

«Jon bor alene sammen med mor si. Ein dag kjem eit brev i posten. Mora seier – Det er eit brev til deg, Jon. (…) Jon går inn på rommet sitt og les brevet. Han les det to gongar. Så veit han at dette er ein spesiell dag. – Eg må dra, seier Jon til mor si. – Eg veit ikkje om eg kan bu her lenger.» Jon tar med seg Lisa og setter seg på motorsykkelen sin. Lisa er ei jente som han ble kjent med på en fest, som han liker veldig godt. De drar på en farefull ferd der mange vil hindre dem til å nå frem. Men hvor skal de og hvem skal de møte?

Under reisen forandrer Jon seg, og blir bedre kjent med seg selv, noe som har stor betydning til selve handlingen. Et eksempel på det er at Jon tar fri fra jobben etter sju år, for å gjøre noe som han vil. Den har en enkel handling, men likevel skjer mye på en kort tidsperiode. Jon får oppleve ting som han aldri har opplevd før.

Det viktigste temaet i denne romanen er menneskets mål om å lykkes i livet, noe som er et typisk trekk for Hovlands romaner. Jon vil ikke lenger være den som fortsatt bor sammen med moren sin. Han er lei av sitt kjedelige liv, og ønsker en forandring. Dette klarer han når han mottar et brev i postkassen.

Brevet er en realistisk roman som tar med oss på en reise gjennom Jons liv. Romanen er en kortprosa tekst, som er veldig lik i formen som novelle. Språket er godt og levende, og har en god flyt. Vi fikk en god personbeskrivelse og innblikk i hvordan deres liv er. Boken veksler godt mellom dialoger og objektiv fortelling. Romanen er skrevet i 3.person, men likevel får vi vite alle tankene og følelsene Jon har. Mot slutten virker det som hovedpersonen har vokst ut av sin gamle karakter.

Til tider er denne romanen veldig god og spennende. Siden romanen er spesialskrevet for voksne mennesker med lesevansker, er teksten kort og klar. Den gode og spennende innledningen vekker leselysten. Handlingen er spennende og romantisk, med mange hindrer underveis. At romanen har en enkel og språklig tekst er utmerket for meg med nynorskvansker. Jeg anbefaler denne romanen til alle som ønsker en spennende bok med relativt kort innhold.

Elev i 1STE, 2010

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar