mandag 3. mai 2010

Fantasi uten grenser

Bokmelding skrevet av en elev i 1STE


Frode Grytten i samarbeid med Det Norske Samlaget, gav i 2001 ut ei 300-siders bok. Boka Bikubesong er ei bok skrevet på typisk Grytten-form. Sjeldan kan ein lesa ei bok med så mye fantasi, i frå perm til perm.


Grytten tar opp samfunns-aktuelle temaer som kroppen, kjærleik, samfunn, venskap og kunnskap. Det meste forfattaren har skrevet tar utaganspunkt i Odda i Hardanger, også denne. Odda er også plassen der Frode Grytten vokste opp.

Boka er bygd opp av enkelthistoriar med spesielle personligheiter som bur i det Grytten kallar Murboligen. Ei av historiene handlar om ei dame lokalbefolkninga kallar «Prinsessa av Burundi». Ho bur i murboligen og er kjempetjukk. Kallenamnet kom frå ein av naboane som hadde ein gullfisk som åt og åt uansett kor mykje mat den fekk. Den blei aldri mett. Det same var det med Prinsessa, ho blei aldri mett. I tillegg jobba ho på gatekjøkkene Hamburger Heaven, så det blei mykje usunn mat. Ein dag kom det ein bosninsk flykning ved namn Adam Bodor. Han opna raskt Påfuglen Kafé, og han forelska seg med det same i den runde Prinsessa på burgersjappa. Da omsider Prinsessa hadde fått nok sjølvtillit til å be han heim på ein date, mista ho den da ho skulle kle av seg. Adam sa han likte ho som ho var, men ho stolte ikkje på han. Det gjekk lang tid før dei snakka saman igjen. Adam på si side elska henne høgt og prøvde så godt han kunne å holde kontakten. Da det blei eit kjærlighet kun fra han si side, tok han til å feite seg opp. Han blei så feit at han kom på sjukehus, først da tok prinsessa kontakt. Slike morosame historier er det mange av.

Romanen er skrevet på nynorsk, som dei fleste andre verka til Frode Grytten. Det er fantastis korleis Grytten har skildra personane i forhold til samfunnet og miljøet. Grytten har god kjenskap til Odda!

Bikubesong er eit fantasifult verk med morosame, men spesielle historier. Fantasien har ikkje satt nokon grenser i denne boka! Det er imonerande korleis Grytten har klart å forfatte dette ut i frå ein normal murblokk og eit noe ukjent tettsted som Odda.

Eg anbefaler å lese boka, men det er ikkje den beste boka eg har lest. Det blir for absurd.

Even Stokkebekk

Elev i 1STE, 2010

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar