fredag 2. mars 2012

Stig Sæterbakken ble hedret av ungdommen


2STD på trappa foran Litteraturhuset
Torsdag 1. mars på Litteraturhuset satt en fullstappet Wergelandssal og ventet på å få vite hvem som hadde fått Ungdommens kritikerpris 2011/12. 

Ni videregående skoleklasser fra hele landet har de siste ukene diskutert seg fram til en vinner blant åtte av fjorårets beste skjønnlitterære forfattere. To bøker kjempet om prisen helt til slutt - Gjennom natten av Stig Sæterbakken og Ismannen av Anders Bortne. To romaner som begge handler om å miste noen man er glad i. Sæterbakken gikk til topps og ble årets vinner, noe som ble veldig spesielt fordi Sæterbakken døde i januar i år. 

Juryen begrunnet valget med at Gjennom natten er en bok som griper leseren fra første stund. Alle avsnitt er vakre. Den beskriver både bunnløs sorg, svik og stormende forelskelse, og har innslag både av realisme og fantasi. Den er spennende og skaper rom for ettertanke. Den får oss til å tenke på hvor flyktig lykke kan være, som et lys som slås på og av. 

Klasse 2STD fra Lillestrøm videregående har sammen med de andre juryklassene bidradd til mange gode lesninger av av disse bøkene. Det er en en utrolig fin pris å få for en forfatter. Ungdommen er en uensartet gruppe og leser med stort alvor og kritisk blikk. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen var med på utdelingen for tredje år på rad og kalte det "vårens vakreste eventyr". Hun pekte på at mange nok har fått en leseropplevelse de ellers ikke ville fått. Hun siterte Lars Saabye Christensen: "Hvis ikke litteratur fantes ville mange tanker blitt usynlige" og Jan Erik Vold: " En samtale om litteratur er alltid en samtale om livet" . Og det summerer opp noe av det mest essensielle med å lese og samtale om litteratur. 

Espen, Christopher, Simen og Divya fra 2 STD og Lars fra 2 MUS sørget dessuten for en knallbra åpning på arrangementet med å synge og spille "Warwick Avenue" av Duffy. 2STD og lærer Karianne har virkelig gjort en kjempejobb de siste månedene og dette ble en flott avslutning på prosjektet. 

 Det ble en minnerik og lærerik dag på Litteraturhuset for alle oss som fikk delta. Den avsluttet med spennende samtaler med alle de seks forfatterne som var til stede - Anders Bortne, Ingvild Rishøi, Øyvind Rimbereid, Marit Eikemo og Merethe Lindstrøm. Redaktøren Herdis Eggen fra Cappelen Damm representerte og mottok prisen på vegne av avdøde Stig Sæterbakken. Hun framhevet betydningen av prisen for framtidige generasjoners lesere av forfatterskapet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar